søndag 28. oktober 2012

TUR TIL CRUZ CHEX FOR Å SE PÅ TREPLANTEPROSJEKTET STØTET AV BREVIK SKOLE I SON

Soloppgang kl. 06.00 fra Cruz Chex. Til høyre er Guatemalas høyeste vulkan Tajumulco på 4200 m.o.h. Tett inntil er Tacaná, vulkanen som ligger mist på grensa mellom Mexico og Guatemala.


Det var ganske kaldt helt til de første solstrålene kom og lagde lange skygger.
Jose, Gaspar, Juan og samuel var med på turen.

Før vi gikk opp i fjellene for å se på prosjektet, hadde vi et møte med representanter fra fleste av de 130 familiene som bor i Cruz Chex. De har et bekyttet areale som alle familiene har sin del av. Alle familiene fikk 75 små sypressplanter som de plantet ut på sin del av området. De går turnus i grupper hver 15 dag for åå pase på at det ikke kommer sauer inn på området. de spiser opp de små planteskuddene. Alle de fremmøtte var svært takknemlige for prosjektet, og håper på oppfølgeing. de ser hvor viktig det er med nyplanting i området som er i ferd med åå avskoges. og de ønsker å overlevere noe til den komende generasjon.
Cruz Chex et er godt organisert samfuunn der alle bidrar.

Fra møteplassen, kjørte vi i 20 minutter videre opp til toppen av fjellkjeden Los Cuchumatanes. Bak på pickup-planet satt 8 representanter for de ansvarlige i Cruz Chex. Her oppe har de ikke strøm, men flere har solcellepanel. Landskapet er vakkert fordi de har sauer som holder vegetasjonene nede der det er ønskelig.


På et område så det ut som en stor trekirkegår. Enorme sypresstrær lå veltet rundt omkring. Denne stubben hadde noen nettopp kappet opp. Mon tro hvor gammel det opprinnelige treet var.

Ingen kommentarer: